brief aan mijn dochters 11a

11 Taken van de mens

 

Leren ontvangen

We konden het als kind tot we leerden grijpen. Ons leven lang mogen we het opnieuw leren. Leren ontvangen zonder terug te moeten geven. Het is een nederige dankbare houding. Het is afstand leren doen van je ik en zo groeien in wie je mag zijn.

 

Leren in handen nemen

Het is verantwoordelijkheid dragen. Het is opkomen voor alles en ieder zonder grootheidswaanzin. Het is in het hier en nu, in jouw omgeving, recht doen en zorg dragen.

 

Leren delen

Het is tevreden leren zijn en zot content dat je mag delen. Het is verbondenheid opzoeken. Het is vrijgevigheid. Het is antwoorden op de roep van gerechtigheid en die overstijgen door in liefde te willen samen zijn.

 

Leren uit handen geven

Het is afgeven en vertrouwen. Ieder mens moet dit leren. Daarvoor moet je ferm kunnen relativeren. Dat is in relatie met het leven en met God vertrouwen en loslaten. Zonder angst, zonder verlies aan eigenwaardigheid toevertrouwen.

 

Zorg dragen omdat we verantwoordelijkheid hebben voor het geheel en voor iemand of iets

Verlies je niet in grote idealen die je alleen maar een fantast maken en je niet aanzetten om concreet iets te doen. Maar laat ook die grote dromen niet los en begin daar waar je bent iemand te zijn. Ik wil opkomen voor het geheel en vertaal dit in het hier en nu, en vaak in kleine dingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s