brief aan mijn dochters 11b

Liefhebben

Dat is het sleutelwoord om te leven. Ik heb het niet over een relatie van een koppel maar over een manier van leven met ieder en alles om je heen. Het gaat verder dan voorkeuren en prikkels. Het is een eerste woord en een antwoord op alles. Heb ook het gebrekkige lief.

 

Eenvoud, nederigheid, dienstbaarheid

In echte eenvoud wordt je groot. Nederigheid en geen minderwaardigheidscomplex zet je in relatie. Dienstbaarheid is meer dan iets doen, het is zelfs toelaten dat je gedaan wordt. Denk hierbij aan de manier waarop een hulpbehoevende mens hulp aanvaarden kan. Als je lastig bent en niet aanvaard dan wordt het voor diegene die je verzorgd een lastige klus. Zelfs daarin kun je jouw dienstverlener van dienst zijn.

Deze drie houdingen respecteren de andere en laten die ook groeien in hopelijk ook eenvoudig, nederig en dienstbaar worden. Deze drie houdingen verknechten je niet maar helpen om waardiger en groter in het leven te staan.

 

Vreugde, verwondering

Vreugde delen en brengen is een opdracht, alsook de vreugde – veelal in kleine zaken – te mogen ontdekken. Het is een anders in de wereld staan dan een voortdurend kijken naar wat niet is. Het is een taak om vreugde te brengen. Zo ook is met verwondering leven heel belangrijk. Het doet je met open vizier kijken, het doet je lichtpuntjes zien en niet verbitterd geraken. Het maakt je een dankbaar mens niet opgesloten in zichzelf maar uitkijkend naar het leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s