brief aan mijn dochters 12b

In de oude verhalen: Het oude testament:

 

Een God die op weg gaat met de berooide

Tegen alle macht in gaat God de weg kiezen van de zwakke, de uitgebuite, de landloze. Hij kiest voor de herder zonder land, voor de slaaf, voor de arme. Het is geen godsdienst van de machtige. Hij daalt neer. Hij is bevrijdend nabij. Vele generaties ervoeren God in de moeilijkste momenten van het bestaan. Abraham had geen thuis, Jacob werd gered van de honger, Jozef die verkocht werd redde zijn volk, Mozes gered van de dood mocht op weg gaan naar verlossing, enkele vrouwen brengen door hun vertrouwen verlossing, een God die ballingen weer thuis brengt en ga zo maar door. Altijd is het ook een godsdienst die waarschuwt voor macht en egoïsme. De vele profeten roepen steeds op voor gerechtigheid en voor zorg voor de minste.

 

Een God die in de mensengeschiedenis ervaren wordt en op weg gaat.

Het zijn concrete verhalen van mensen die ervaren dat ze verder kunnen over alle moeilijkheden heen. Het is geen theorie. Die verhalen zijn soms wel groter gemaakt of zitten vol symboliek maar gaan over mensen die ook in de fout gaan en nog echt zijn. Doorheen het leven worden ze getroffen door Gods goedheid.

 

Oproep tot gerechtigheid en liefde

Hoe meer ik het oude testament lees, hoe meer ik getroffen wordt door de diepmenselijke oproepen om recht te doen en mededogen te hebben. Zelfs in die mensengeschiedenis van oorlog en verraad, van wreedheden komt steeds die toon van opkomen voor recht en zorg voor de naaste naar boven. God kan er niet gediend worden als je ook niet de mens dient.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s