brief aan mijn dochters 12c

Een vergevende, geduldige God

De God die ervaren wordt is wel een zeer geduldige God die steeds opnieuw de weg gaat met zijn weerbarstig volk. Zwarte bladzijden mensengeschiedenis doen die God het niet opgeven.

 

Een liefde over alle volkeren

Het is een misvatting dat in het oude testament dat er enkel maar gezorgd wordt voor het eigen volk. Zo dikwijls zie je al zo lang geleden dat die boodschap voor ieder is, met aandacht voor de vreemdeling. Zo vaak zie ik het verwijt en de terechtwijzing tegen een staatsgodsdienst al in die oude teksten staan.

 

Het bidden in een relatie: de psalmen

Je weet dat dit mijn dada is. Ik zal je vertellen waarom: God zie ik als Iemand die niet enkel in beweging zet maar ook meegaat, confronteert en bemoedigt. Bidden is niet langer vragen en danken, het wordt een in relatie gaan. God mag ik aanspreken met alles wat ik heb, met al mijn gevoelens, met alles wat in me leeft. En tegelijk wordt ik in de psalmen getrokken om die persoonlijke relatie ook in een breder perspectief te zien. Het wordt niet enkel een bidden tot God, maar tegelijk een betrokken zijn met anderen. Ik mag me laten raken en me laten aanspreken en tegelijk mag ik zelf aanspreken. Voortdurend is mijn dag gevuld met korte linkjes, met korte gedachten en gebeden. Het doet me anders kijken naar het leven, naar medemensen, naar heel de schepping, naar God.

En zelfs in het harde bestaan mag ik waarheid, liefde, recht ervaren. Ik mag ook mijn ogen niet sluiten voor de hardheid, voor de moeilijkheden. Ik mag niet zwevend leven in een eigen gemaakt wereldje. De psalmen brengen me ook telkens terug.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s