brief aan mijn dochters 12e

Niet meeheulen met geweld en macht, ook er niet voor vluchten, consequent leven

Opeen geweldloze manier opkomen voor waarheid. Niet zwichten voor gemak of voordeel. Consequent die boodschap van gerechtigheid en naastenliefde brengen, consequent God aanwezig brengen als een nabije. Daardoor werd Hij ook veroordeeld tot het kruis. En dan nog niet zwichten maar blijvend geloven. Zich zo geven tot zelfs op het laatste.

 

Een lijdende God.

Ik zie er een God die meelijd en die met de lijdende mens mee op weg gaat en bevrijding brengt. Verrijzenis is nog geen bestraffing van het kwaad, maar wel het kwaad ongedaan maken, het verhaal verder laten gaan. In de lijdende mens toekomst zien. Het kruis is niet langer een teken van dood maar van hoop en opstanding geworden. Het verhaal gaat niet zomaar verder, wordt niet weer opgenomen om weer afgenomen te worden, het is anders: bevrijdender.

 

Jezus heeft die God ten volle geopenbaard.

kenbaar gemaakt. Zijn leven vertaalt wie God is. Daarom mag Hij een meer dan voorbeeld zijn, daarom noemen we Hem Zoon. Hij maakt God concreet als de scheppende en bevrijdende. In die geest mogen wij ook gemeenschap vormen.

 

Je mag me altijd iets vragen.

Over wat ik geloof van wat in de Bijbel staat mag je me altijd vragen stellen. Weet dat alles geschreven is door mensen die overtuigd zijn over hun godservaring en dit beeldend, gelovig en getuigend hebben neergeschreven. Ze zijn zoals elk van ons kinderen van hun tijd en zo moet ook alles min of meer gekaderd zijn. Maar dat betekent niet dat wat ze getuigen daarom niet echt zou zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s