brief aan mijn dochters 13a

13. Wat dit dan voor mij betekent.

In mijn minder kunnen

Mijn beperkt zijn heeft me doen open bloeien. Het heeft niet alleen mijn ogen geopend maar tegelijk mij gevormd. Mijn doordoen tegen alles in heeft mij gesterkt. Mijn verplichte aandacht voor levensvragen hebben mij gesterkt. Ik besef dat ik het niet kan maar gedreven ben en gesterkt door Hem. Zo kan ik iemand zijn!

Door minder te kunnen ben ik ook met een groep mensen gestart met aandacht voor mensen met minder kansen. Anders ging ik met veel andere dingen bezig geweest zijn en had ik die kans niet gehad.

Met mijn vele talenten

Ik ben me bewust dat ik naast mijn beperkingen veel gekregen heb.

Hoe ging het met me zijn met al die jaren veel afwezig te zijn mocht ik minder intelligent geweest zijn? Hoe zou ik mensen verzameld kunnen hebben mocht ik niet sociaal geweest zijn? Hoe zou ik denken mocht ik minder creatief geweest zijn? Hoe zou ik de vreugde ontdekt hebben met minder kansen? Ik heb enorm veel gekregen! Dat is niet stoefen, integendeel dat is voor mij een opdracht ze te gebruiken en dienstbaar te zijn.

Diaken

Eigenlijk ben ik heel mijn leven in die richting gegroeid. Ook al zei ik jaren na mijn onafgewerkte priesterstudies het nooit te willen worden. Ik ben meer bereikbaar voor de mensen en kan gemakkelijker verwijzen naar God. Daarin voel ik me gelukkig als diaken.

Geen priester

Nu zou ik nooit nog priester willen worden. Als ik het woord priester begrijp in zijn oorspronkelijke vorm als bemiddelaar, als iemand die met rituelen en offers God aanwezig brengt of goed stemt dan zeker niet. God zelf daalt af en is er altijd. Gelukkig betekent het woord priester vandaag hopelijk iets anders, maar toch: ik heb alvast niet het verlangen dit te worden. Jezus zelf werd ook niet geboren uit de stam van de priesters. En zijn apostelen waren gewone heel verschillende mensen. Dienaar zijn is me genoeg. In tegendeel ik wil in ieder mens de dienaar naar boven zien komen.

En wat betekent het priesterschap van het volk anders dan dat ieder, hoe gebroken ook, geroepen is om in zijn/haar eigen situatie met God in relatie te gaan en God aanwezig te brengen in zijn/haar manier van leven.

Mens

Niet meer en niet min. Verbonden met wat me omringd en waar ik mag bij zijn. Verbonden met diegene die mij op weg zet op zijn vele manieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s