brief aan mijn dochters 3a

3 Pijn en fout

 

Als er geen dood is, is er geen nieuw:

Er is pas nieuw als er ook oud is. Er is pas plaats voor nieuw als het andere plaats maakt.

Hoe pijnlijk ook neerleggen en afgeven is uit handen geven. Dat houdt vertrouwen in. Als we niet hoeven te vertrouwen en wij alle zekerheden in pacht hebben groeien we niet naar elkaar en niet naar het leven.

Eindigheid brengt ook een zoeken naar zin met zich mee. Het kan een pijnlijke ervaring zijn, je kan er ook opstandig door worden. Het kan ook een vastklampen worden, maar brengt tegelijk ook hopen met zich mee.

Wat zou het een hel zijn als er geen dood zou zijn en zo ook geen hoop op beter.

Wat zou het een hel zijn als we niet meer zouden kunnen verwonderd worden door nieuw leven en we zo ook niet aangespoord zouden zijn zorg te dragen voor het broze, zowel het broze bij het levensbegin als het einde.

Dood wekt ook in ons het verlangen naar een eeuwig leven. Zelf kunnen wij daar niet voor zorgen, we kunnen wel het leven zinvoller, beter draagbaar en langer maken. Het verlangen moeten we dan ook uit handen geven en ervaren zelf niet alles in handen te hebben. We hebben veel in handen, gelukkig, maar gelukkig ook niet alles: dat zou ons onmenselijk maken.

 

Geen nood, geen aanzet tot zorg voor elkaar:

Wij hebben jaren nodig van zorg voor aleer we volwassen worden. Spijtig genoeg zijn er ook ziektes en mankementen die deze zorg ook blijvend nodig maken. Maar net het zorg moeten dragen richt ons op de ander. De ander wordt een vraag om onze hulp. Die zet ons aan om het mooiste in ons naar buiten te brengen, namelijk: meeleven en meedragen.

En het ervaren van eigen grenzen kan ons opnieuw overtuigd maken dat zorg en liefde voor elkaar broodnodig is. In onze kwetsbaarheid worden we aan elkaar gegeven. Daar kan liefde zijn waar mensen in kwetsbaarheid elkaar graag zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s