brief aan mijn dochters 3c

zuchten

Als er geen verlangen moest zijn: dan was er ook geen hoop op beter. We zijn in staat om verkeerde dingen te verlangen: dat noem ik zuchten. Maar moest er geen verlangen zijn dan was er ook geen evolutie en geen groei. Die zuchten zijn compensaties omdat men de verlangens niet  kan invullen of die goede verlangens verkeerd begrijpt of aanvoelt. Ze kunnen de mens zo volledig de verkeerde weg doen inslaan.

 

God heeft in ons drie verlangens gelegd, de andere zijn allemaal ondergeschikt.

Deze drie verlangens zijn: graag gezien te worden, mogen graag zien en te mogen volop leven. Die drie zetten er ons toe aan om te zoeken naar geluk en uiteindelijk naar harmonie. Maar verlangens brengen verantwoordelijkheid met zich mee. En verantwoordelijkheid krijgen betekent mogen meetellen, iemand mogen zijn. Het is dus een liefde die ons het gunt in vrijheid te kiezen om iemand te zijn. Dat houdt het risico ook in dat iemand niet kiest om zo te leven. Dat is immers het risico van de liefde.

We zijn geen marionetten en ons wordt die vrijheid gegund om zelfs slecht te doen, om de harmonie en het leven tegen te werken. En dan is pas liefde: tegelijk in ons een verlangen wekken naar harmonie en vrede én toch de vrijheid gunnen om zelfs de andere weg in te slaan.

 

Geen vrijheid om in de fout te gaan betekent ook geen vrijheid om iemand te mogen zijn.

Als er echt liefde is moet er ook vertrouwen en vrijheid zijn. Het is erger als je “om het goede te doen” steeds wordt opgeëist en jouw mening niet meetelt dan dat je vertrouwen krijgt en ook de mogelijkheid om in de fout te gaan. Daarmee bedoel ik dat een moeten “goed doen” zonder de vrijheid te mogen kiezen om lief te hebben, om nabij te zijn verstikkend is en een keurslijf dat met tijd averechts werkt.

Liefde is machtig maar ook zo broos en moet soms ook laten gaan, moet in zich de vrijheid gunnen om in de fout te gaan of niet te kiezen voor die liefde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s