brief aan mijn dochters 3e

Verlangen twee: graag mogen zien en mogen zorg dragen.

Ieder mens verlangt ook om graag te mogen zien. Zoveel mensen houden dit niet enkel bij naasten, maar ook bij het houden en zorgen voor dieren, voor planten en ga zo maar verder. Als mensen soms zo gekwetst zijn in mensen houden ze er toch een huisdier op na voor gezelschap, het wordt dan soms ook als een kind.

Mogen graag zien geeft zin in het leven. Liefde voor kan zelfs zo mooi zijn dat iemand zich ten volle ten dienste van iemand maakt. Een moeder die het eten uitspaart voor haar kinderen, een mens die zijn leven lang zich inzet voor de ander is slechts mogelijk vanuit die liefde. Mogen liefhebben betekent meer dan zorg mogen dragen. Het is ook de ander aanvaarden zoals die ander is, met de kleine kantjes erbij. Het is actief, vanuit jezelf. Het is geen jezelf wegcijferen maar net meer jezelf mogen worden. In het liefde geven, en ik spreek in de ruime zin van het woord, krijg je identiteit.

 

De honger om te mogen graag zien kan verworden tot het heersen over een ander. Het is dan niet langer een liefhebben maar een hebben. Het wordt een opeisen en niet langer in liefde de ander de ander laten zijn. Uit heerszucht is er ook veel ellende in de wereld.

 

Een remedie om heerszucht te vermijden is echt liefhebben en daarbij hoort dienstbaarheid en verwondering. Dienstbaar worden voor elkaar, veel over hebben voor elkaar: Dat is belangeloze liefde die anderen en ook jezelf doen groeien. Daarnaast brengt echte liefde ook altijd verwondering met zich mee. Nooit uitgekeken worden op elkaar, steeds het goede en het mooie in elkaar zien. De andere die je nooit ten volle kent mag je blijven intrigeren. En daarnaast is er ook het elkaar op het juiste pad helpen. Echte vrienden durven ook elkaar zeggen als iemand is zijn ongeluk loopt. Daarbij hoort mildheid en nieuwe kansen geven.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s