brief aan mijn dochters 3g

Als reactie op onrecht, gegroeid uit één van de drie zuchten kan men in opstand komen.

Dit kan een gerechtvaardigd pogen zijn om de situatie te verbeteren. Het kan echter ook een doorslaan zijn en zelf in zuchten je laten gaan. Onrecht kan echter niet door onrecht rechtgezet worden. Veel ellende komt er door onrecht op onrecht. De kleine mens is er altijd het slachtoffer van. Dit is niet Gods schuld, maar door goede verlangens die in vrijheid verworden tot honger naar macht, eer en bezit.

 

Het niet tevreden zijn met je leven, met je zuchten, doet je weer op het pad van de liefde en het leven landen. Hoe dikwijls hoor je niet over iemand die na een crisistijd inziet dat hij/zij het leven anders mag oppakken en anders naar het leven mag kijken? Het zien van hoe verkeerd een keuze het leven maakt brengt ook inzicht.

 

We zijn als mens één: hart, verstand en buikgevoel!

Ons liefhebben doet ons zoeken naar juiste inzichten. En ons verstand helpt ons om niet te zweven en ons spontaan aanvoelen soms te corrigeren. Nadenken, liefhebben en aanvoelen zijn drie kompassen die elkaar aanvullen om meer in harmonie met onszelf, met de ander en met het leven te leven. Voor mij is die ander en het leven ook: God.

 

Niet kiezen is uiteindelijk kiezen voor wat heerst, voor wat gebeurt. In ons is altijd een oproep om het goede te doen. Daarom kan ik niet kiezen, dit zou voor mij betekenen dat ik niet geëngageerd maar laat gebeuren wat er gebeurt. Onrecht en onliefde kunnen voor mij niet. Zo is hopelijk ieder mens uiteindelijk eens gedreven te streven naar het goede.

 

Ervaren van pijn doet zoeken naar oplossingen. Ook het zien van pijn zet mensen aan het leed voor een ander te verzachten. Het is een aangeboren reflex in ons ingebouwde dat hopelijk niet bij velen doven kan. Lijden zien en lijden ervaren maakt opstandig en geeft ons de boost om er iets aan te doen, ook als we merken dat we er weinig aan kunnen doen.

 

Oorlog en hongersnood, veel ellende is het gevolg van mensen die de weg kwijt geraken en ingaan op één van bovenstaande zuchten en ersatz zoeken voor mooie verlangens in ieder van ons ingebakken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s