brief aan mijn dochters3d

Verlangen één: Graag gezien worden.

Iemand die geen genegenheid krijgt kan niet opgroeien tot een sociaal mens. Het spreken kan beperkt zijn, de motoriek, het kunnen zelfstandig leven en ook incontinentie kan het gevolg zijn. Ieder mens heeft liefde nodig. Liefde betekent immers naast het goede gevoel: zekerheid en warmte en erkenning van je eigen zijn. Een mens kan niet leven zonder zekerheid, veiligheid. Een mens kan niet zonder het gevoel aanvaard te zijn en gewenst. Je kan niet open bloeien als niemand jouw ziet.

Dat verlangen graag gezien te worden geeft je de mogelijkheid om jezelf te ontplooien, om als uniek ervaren te worden en geliefd. Gebrek aan liefde brengt identiteitscrisis. Graag gezien worden doet je zoals je bent, zonder iets te hoeven bewijzen, volop leven vanuit een weten dat je er mag zijn.

En het is net nodig om iemand te mogen zijn om in relatie te kunnen treden. God heeft er niets aan als er geen andere persoon in relatie kan treden.

 

Dat verlangen kan in de gegunde vrijheid vergroeien tot een zoeken naar eer en hoogmoed. Zelfs vanuit een klein zelfbeeld kan men angstvallig zoeken om iemand te zijn en dit te vertalen in opvallen en aandacht opeisen. Hoogmoed nodigt niet langer uit tot relatie. Het is een bekoring die het mogen graag gezien worden voorbijschiet. Het is een honger die nooit gestild kan worden en leidt tot zich of ziekelijk gelukkig voelen of tot besef van nooit geluk te vinden. Uit eerzucht worden mensen soms opgeofferd en aan de kant geduwd. Het menselijke verdwijnt en toont die donkere kant van verkeerde keuzes.

 

Tegenover die zucht is het goed om naast het besef van eigenwaarde en zich geliefd weten nederigheid en eenvoud te ontdekken. Je kunt immers nooit graag gezien worden afdwingen, je staat in de ontvangende positie. Dit mag je brengen tot nederigheid en dankbaarheid. Ontvangen doe je het best met open handen, in alle eenvoud. Nee dat is geen laag zelfbeeld, maar net een aanvulling op wie je mag zijn. Geliefd, uniek, met eigen talenten, nodig in de relatie en tegelijk nederig liefde toelatend in alle eenvoud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s