brief aan mijn dochters8a

8 Zo is God niet volgens mij

 

Hij is geen uitleg voor ons bestaan.

Ik heb God niet nodig voor de gaten te vullen. Ik heb God gisteren, vandaag en morgen nodig. Maar zelfs al denk je over het bestaan. Belangrijker dan uit te leggen hoe alles ontstond is de lijn zien waartoe het leidt. Ik zie evolutie van niet leven naar leven, ik zie evolutie van bestaan naar zelfredzaamheid, ik zie – en dat is bijzonder wonderbaar – een groeiende verantwoordelijkheidszin voor het andere leven. Het gaat zelfs verder dan de eigen soort. Ik zie een groeiende zorg en liefde, ik zie een meeleven. En dus zie ik niet alleen God aan de oorsprong maar ook aan de groei en de bestemming.

En is het ontstaan uitgelegd met theorieën als de bigbang? Alle theorieën zullen hoogstens benaderen maar nooit kunnen vatten. En wat zou de rol zijn van een God als die enkel in gang steekt? Dat zou geen God zijn!

God is er aan mijn oorsprong, maar ook zet Hij me iedere dag opnieuw aan om op te staan en te groeien in verbondenheid.

 

Geen afsmekende.

Natuurlijk mag je vragen en God antwoordt op Zijn manier. Hij geeft me toekomst. Maar God is niet diegene aan wie we maar genoeg moeten zagen om het te krijgen. Alsook geloof ik niet dat Hij er is om aan onze grillen en veroveringen te beantwoorden.

Bidden wordt veel te veel gezien als een vragen en later een danken. Bidden is veel meer dan dat: het is in relatie gaan. Ik sta met Hem op en ga met Hem slapen; of beter gezegd Hij doet dat met mij. Hij geeft me hoop en verlangen, dromen en steun, opent mijn ogen en zet me aan om meer mens te worden. Hij is het die me inzicht geeft en mij uitdaagt; Hij is het vooral die me nabij is en me steeds opnieuw uitzicht geeft, me rust en vrede geeft. Ik hoef niet te offeren als ik Hem maar toelaat in mijn bestaan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s