brief aan God, deel 11 en 12

  1. Haarden van eigenbelang.

We zijn ook zo vol van ons eigen gelijk. Dit brengt mee dat we soms overbeschermen en een ander niet toelaten op ons domein. Het is altijd al een tijd geweest van samenwerken en je laten bevragen en dit is ook zeker zo vandaag. Structuren plaatselijk zitten soms zo vast omdat enkelen niet verder kijken. “Het is mijn terrein, mijn kerk, mijn verantwoordelijkheid…” “Ik trek me dat aan, ik ben daar voorzitter van…”

Het heeft niet alleen iets positiefs van verantwoordelijkheid en behartiging maar ook verhindert het om Gods Geest te laten waaien. Waarom is het zo moeilijk om op en te trekken? Is de persoonlijkheid van iemand zo verweven met zijn taken? Dat is toch jammer. Ooit komt de tijd dat die toch moet loslaten. En wat is die mens dan nog als die zich zo vereenzelvigt met zijn verantwoordelijkheden? We zijn toch allen meer dan dat!

Vernieuwing – en Gods Geest roept ons voortdurend op om creatief, bevrijdend, blijde boodschap mogen ontvangend en delend ons te laten raken – is noodzakelijk opdat God zijn werk in ons kan verrichten. Bevragen is geen aanvallen maar aanzetten en zoeken naar echtheid.

De donkere kant van dat eigenbelang zijn zeker de postjesverdeling en het verdelen van de gelden. Verworven rechten zijn niet altijd correct! Er zijn regels van fatsoen.

Vooreerst de postjesverdeling: Men kan niet zomaar zorgen dat man- of vrouwlief binnen geraakt. Je kan toch niet tegelijk eindverantwoordelijke zijn en zorgen dat je iemand die zorgt voor het gezamenlijk inkomen voorkeur krijgt om er te werken! Meer nog: zelfs in het vrijwilligerswerk kun je niet op voorhand het zo regelen dat een ander er niet meer bij kan! En dat gebeurt allemaal!

En dan de voorrechten van het gebruik van gebouwen en inkomens: Ik denk dat we er beter aan doen om alles eerlijk op tafel te leggen en in gezamenlijk overleg met ieder die er verantwoordelijkheid draagt gaat zoeken wat de beste, meest eerlijke en humane manier is van gebouwen en gelden. Als we dit niet doen zullen anderen dit voor ons beslissen en met minder overleg!

 

  1. Verkondiging moet ook in daden.

Dit denk ik is heel duidelijk en hoeft geen uitweiding! Andere verkondiging is show zonder vaste grond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s