brief aan God, deel 13

Weg van macht en rijkdom.

Het vraagt veel moed om te durven aan de kant van de onmacht te staan. We moeten blijven opkomen voor wie het nodig heeft, in die zin moeten we al onze krachten gebruiken opdat zij het beter hebben of gehoord worden. Daarvoor is er de kans in tal van bewegingen, eigen of werkend in pluralistische, zoals er zijn de vele raden en goede initiatieven die niet alleen of niet vanuit de kerk gegroeid zijn. Onmacht betekent dus niet er niets aan doen.

Maar als ik het heb over weg van macht dan bedoel ik weg van die zelfverzekerdheid met eigen privileges. We denken nog te veel dat de maatschappij enkel naar ons moet luisteren. Die macht die er eigenlijk al niet meer is wordt toch nog in stand gehouden door het denken dat we moeten kost wat kost vasthouden aan alle verworvenheden. En dat laatste gaat veel verder dan we denken: ik zie het niet enkel aan het vasthouden aan gebouwen en een eigen statuut voor het inkomen, ik merk het zelfs in de manier waarop wij lijsten aanleggen en verenigingen blijven claimen die al lang ontvoogd zijn maar die we wel nog altijd mogen appelleren. We denken ook te vaak dat wij eigen bewegingen moeten op gang zetten om ons te bewijzen. Laat ons samenwerken a.u.b. ! Een eigen beweging kan natuurlijk maar steeds in samenspel in het geheel.

Dat we nu eens blij zijn bijvoorbeeld dat er initiatieven zijn vanuit de gemeente om ouderen te bezoeken en we niet enkel kijken naar het verlies van eigen mogelijkheden… Ga mee met hen op bezoek en getuig van je eigenheid!

Macht is er ook in het proberen op de leggen van levenswijzen en ethiek. Leg niet op maar getuig en volhard in het voorleven. Wees wel een roepstem, desnoods in de woestijn!

Gezag begint met ontzag en gezag groeit waar je ontzag kan laten groeien. Hou meer voor ogen dan in handen. Kom wel met alles wat je hebt op voor de minste. Maar dit ook kan pas door de minste zelf aan het woord te laten en jezelf uit respect en liefde voor hen niet erboven te zetten. Het is een meegaan en desnoods met alles wat je hebt schermen niet enkel voor hen maar samen met hen.

We moeten ook weg van de rijkdom. Je kan niet rijk zijn als er nog armoede is! Macht en rijkdom zijn net tegenargumenten van het evangelie. Verwijzen met ontzag en delen zijn christelijke waarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s