brief aan God deel 16

De weg van harmonie.

Opkomen voor harmonie betekent in de eerste plaats respect hebben en opkomen voor wat kreunt onder ons gedrag.

De natuur heeft het zwaar te verduren. We zijn met onze consumptiewereld onze aarde aan het verpesten. We verbruiken te veel. De plaatsen voor de dieren en de planten verminderen. Zoveel soorten verdwijnen als we niet vlug iets doen. De opwarming is een feit. We moeten anders gaan leven: minder verbruiken en met minder tevreden zijn.

Op weg naar harmonie betekent ook onze plaats kennen. We dachten ooit dat de zon rond ons draaide, dat onze aarde het centrum was van het heelal, daarna waren we er van overtuigd dat de ene mens meer was dan een andere, nog altijd denken vele mensen dat we de enigen zijn die kunnen liefhebben, voelen en denken. We moeten nog een hele weg gaan om in te zien dat we slechts een deel zijn van de hele schepping waarin vele dieren ook ons liefde kunnen leren, waarin zelfs planten ons harmonie kunnen leren. Harmonie is dus zeker ook met respect omgaan met dier en plant.

Harmonie is respect hebben voor het leven, opkomen voor de zwakste. Harmonie is bewust omgaan met de ecologie en streven naar een sociale samenleving zonder onrecht. Harmonie is opkomen tegen onrecht, tegen armoede, tegen geweld, tegen honger, tegen uitsluiting… Geen mens is minder dan een ander! Harmonie is zorg dragen voor onze kinderen, voor onze ouderen, voor de zieken, voor de eenzamen, voor de arme, voor het leven.

In een harmonie mogen we verschillend zijn en zo elkaar aanvullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s